de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu
Generațiile din urmă au evoluat mult din perspectiva regulilor în cuplu. Astăzi este nevoie de mult mai mult decât a vedea un film împreună pentru a alcătui o pereche și nici chiar mutatul împreună nu mai garantează o viitoare relație pe termen lung.
„Situația”, etapă de tatonare
Tinerii de astăzi au adus mult pragmatism în relațiile romantice. Cercetările arată că atitudinea Generației Z față de întâlniri și sex a evoluat enorm - tinerii adoptă o abordare deosebit de pragmatică a dragostei și, ulterior, nu acordă prioritate stabilirii de relații romantice dedicate, așa cum au făcut-o generațiile anterioare. Așa a apărut „zona gri” de tatonare numită „situație”. Este vorba despre acea etapă în care fiecare evaluează dacă este oportun sau bine pentru propria bunăstare să rămână în acea relație, s-o continue sau s-o consolideze. „Pentru generațiile tinere actuale, acest lucru rezolvă un fel de nevoie de intimitate și de companie, dar cu un orizont de timp pe termen lung”, explică Elizabeth Armstrong, profesor de sociologie la Universitatea din Michigan, SUA.
Aranjament informal, fără finalitate cunoscută
Dat fiind faptul că acest tip de clasificare a relațiilor a crescut extraordinar de mult în căutările pe internet, specialiștii atestă faptul că reprezentanții Generației Z reîncadează ceea ce înseamnă dragostea, într-un mod care arată diferit față de ceea ce practicau generațiile dinaintea lor. În timp ce părinții și bunicii lor nu „pierdeau vremea” cu o relație care „nu mergea nicăieri”, tinerii de azi nu mai au această finalitate obligatorie în prim-plan. Aici intervine amintita „situație” - aranjament informal între doi oameni, care are componente atât ale conexiunii emoționale, cât și fizice, dar operează în afara ideii convenționale de a fi într-o relație exclusivă și dedicată.
„Generația Z este mai reticentă în a defini relația romantică sau chiar de a admite că își dorește ca o relație să progreseze“ (Elizabeth Armstrong, Universitatea Michigan)