Main menu

header

777 21 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Minimalismul a revenit în modă și a captivat designul interior din toate perspectivele. Plantele nu fac excepție, iar pentru cei care nu au spațiu extins pentru ele există varianta minigrădinii plasate în sticle, așa-numitul terariu, care poate fi așezat oriunde - la birou, acasă - în orice locșor, cât de restrâns. Nu este nevoie decât de câteva elemente pentru a crea o minigrădină personalizată.

Sisteme ecologice închise, care imită mediul natural

777 21 2Sticlele în care se amplasează plante pentru a crea minigrădini de o varietate uimitoare sunt de fapt minisisteme ecologice închise, care recreează peisaje naturale şi decoruri cu tematici diverse, cu limită impusă doar de imaginaţie. Pentru realizarea acestor minuni de decor se folosesc boluri şi vase din sticlă, plante, muşchi natural, pământ, nisip, pietre şi alte elemente naturale care ajută la realizarea unui decor cât mai aproape de cel natural. În acest mediu, plantele îşi trăiesc ciclul de viaţă fără să fie nevoie de intervenţie exterioară. De altfel, prin fotosinteză, acestea îşi produc singure elementele nutritive de care au nevoie, iar mediul închis favorizează ca apa să treacă de la formă lichidă la cea gazoasă. Odată condensată pe pereţii vasului, aceasta ajunge în pământ şi de aici este absorbită de rădăcinile plantelor.

Investiție minimă și personalizare

Prima lucrare despre terariu este atribuită medicului englez Nathaniel Bagshaw Ward. În anul 1842, acesta a publicat o lucrare în care a detaliat felul în care pot fi crescute diverse plante în mediul din interiorul unui vas din sticlă. Experimentul său a reprezentat un prim pas în ceea ce în prezent a evoluat spre o adevărată artă. În timpul epocii victoriene, moda terariului devine foarte extinsă, fiind de un real folos europenilor care doreau să poată avea acasă plante exotice. În același timp, crearea unei astfel de minigrădini nu este deloc complicată, nu cere timp sau investiție majoră și poate fi realizată de oricine, chiar și de începători în ale grădinăritului. În plus, ulterior nu cere o îngrijre specială și, foarte important, orice model poate fi personalizat.

Gata în câteva minute

Un terariu se poate realiza după ce vă procurați un recipient din sticlă în forma dorită, plante, pietre decorative de râu, de diverse dimensiuni, cărbune activ, nisip fin, mușchi de pădure sau licheni stabilizaţi, diverse decoraţiuni tematice - bucăţi de lemn, scoici - și pământ de flori, în funcţie de plantele alese. Este gata în doar câteva minute. Se așază pe fundul vasului de sticlă un strat de pietre, se adaugă cărbune activ, apoi un strat de pământ potrivit pentru plantele alese. Nu se presează prea tare, pentru a lăsa apa să se scurgă. Răsădiți apoi plantele, mai adăugați puțin pământ, udați moderat și presărați un strat subţire de nisip (acesta previne apariţia mucegaiului la suprafaţa pământului). La final, adăugați muşchiul de pădure şi obiectele decorative. Odată realizat, miniecosistemul din sticlă poate fi amplasat suspendat sau aşezat pe măsuţa de cafea ori pe birou, având puterea de a da energie pozitivă oricărui spaţiu.

Lumină moderată, udare ocazională

777 21 3Aceste miniecosisteme nu necesită o îngrijire specială, dar este nevoie de respectarea câtorva reguli simple. Astfel, nu le poziţionaţi în zone puternic luminate de soare, întrucât sticla se comportă asemenea unei lupe şi astfel astrul zilei poate distruge plantele. Pe de altă parte, nu privați plantele complet de lumina naturală, întrucât nu vor supraviețui. De asemenea, nu udaţi plantele prea des, doar atunci când pământul s-a uscat (terariile deschise au nevoie de udare ocazională, iar cele închise necesită foarte puţină apă, odată la patru-șase săptămâni). Nu uitați să acordați atenţie plantelor din interior şi să îndepărtați frunzele galbene sau uscate, precum și plantele putrezite sau în proces de putrezire, pentru a preveni îmbolnăvirea celorlalte. Nu în ultimul rând, alegeți plante mici, care să încapă cu uşurinţă în recipientul ales, iar atunci când cresc, ajustați-le.

Soiuri ideale

În general, în crearea minigrădinilor din sticle se folosesc plante verzi, uşor de întreţinut şi care rezistă foarte mult timp. Un soi ideal pentru un terariu reușit este Hypoestes, plantă semilemnoasă de mici dimenisiuni, originară din Madagascar. Este foarte uşor de îngrijit, preferă lumina puternică, dar indirectă, şi din când în când are nevoie să fie toaletată. Planta se găseşte în diverse nuanţe de roz, roşu şi agintiu. Pilea cadierei se potrivește foarte bine într-un terariu, întrucât are frunze de un verde intens, străbătute de dungi alb-arginii care amintesc de culoarea aluminiului. Feriga Artilerie stă la loc de cinste pe această listă, fiind foarte apreciată pentru culoarea deosebită şi textura suculentă. Planta preferă lumina indirectă medie şi mediul umed. Alături de varietățile menționate se pot folosi Maranta Leuconeura, Pothos Aureus, Peperomia, remarcabilă pentru creșterea foarte lentă şi frumoasele sale flori în formă de spic, crotonul, care vine într-o varietate mare de culori şi forme, Ficus Pumila, spectaculoasa ferigă de terariu, precum și Pilea Involucrata, apreciată pentru rezistența în lumină slabă.

Majoritatea plantelor din terarii nu necesită deloc fertilizare suplimentară, întrucât îngrășământul le va face să crească mai repede şi să se înmulţească, ceea ce va genera un aspect neîngrijit al minigrădinii

Moda suculentelor

777 21 4Plantele suculente au intrat recent în atenția creatorilor de minigrădini în sticle și deja există câteva soiuri care au generat o adevărată modă a terariilor. Cu aspectul lor cărnos, aceste plante depozitează apă atât în frunze, cât şi în trunchi şi în rădăcini, ceea ce le face ideale pentru mediile aride sau închise. Pentru a include acest tip de plante în sticle, procurați Sempervivum, rezistenta Rosularia, Jovibarba Heuffelii, cu frunze late și flori roz, Echeveria, planta care își schimbă culoarea frunzelor în funcție de lumină, sau Carpobrotus, cu energia pe care o degajă.